Den Haag – Wethouder handhaaft stigmatiserende communicatie bij apenpokken virus
Wethouder van Zorg, Jeugd en volksgezondheid Parbhudayal wil geen aanpassingen doen in de communicatie bij de vaccinatiecampagne tegen het apenpokken virus. De Haagse Stadspartij en Partij voor de Dieren pleiten voor een aanpassing van risicogroepen naar risicogedrag. In de vaccinatiecampagne tegen apenpokken wordt vooralsnog gesproken over risicogroepen. Dit werkt stigmatisering in de hand omdat het de focus legt op kenmerken van bepaalde groepen in plaats van risicogedrag die de kans op besmetting vergroot.
Volgens de wethouder van Zorg, Jeugd en volksgezondheid Parbhudayal volgt het college de richtlijn van het RIVM in de communicatie, echter is die richtlijn stigmatiserend naar bepaalde groepen mensen. Het is spijtig dat de wethouder zich niet proactief opstelt en zich niet af zet tegen stigmatisering van specifieke doelgroepen ten gevolge van het apenpokken virus. De Haagse Stadspartij wil een motie indienen om deze aanpassing alsnog te bewerkstelligen.
Statistisch gezien laten mannen die seks hebben met mannen (MSM), trans mensen en mensen met hiv/aids zich vaker testen dan mensen zonder hiv/aids en mensen die heteroseksueel zijn. Hiermee is het lastig te stellen dat het apenpokken virus daadwerkelijk vaker voorkomt bij deze groepen of dat dit juist per toeval vaker wordt ontdekt bij het afnemen van een SOA-test.