18 oktober 2024

Gemeenten Haaglanden bundelen krachten voor regionale opvang asielzoekers

Den Haag, 10 oktober 2024 – De negen gemeenten in de regio Haaglanden hebben gezamenlijk het Regionaal Opvangplan vastgesteld. Onder leiding van de Regionale Regietafel Haaglanden is besloten om opvangplekken te realiseren voor zowel asielzoekers als Oekraïense ontheemden, in lijn met de verplichtingen uit de spreidingswet. De betrokken gemeenten – Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer – zetten zich in om samen een substantieel deel van de regionale opvangdoelen te halen.

Volgens het plan zullen de gemeenten tussen 1 juli 2025 en 1 februari 2026 in totaal 59% van de regionale opvangopgave realiseren. Als alle geplande initiatieven doorgang vinden en er voldoende steun komt van het COA, de Provincie en het Rijk, kan dit percentage oplopen tot 77%. De gemeenten benadrukken dat heldere beleidslijnen en voldoende financiële middelen essentieel zijn om deze doelen te behalen.

De Regionale Regietafel Haaglanden roept het Rijk en de commissaris van de Koning op om snel verbeteringen aan te brengen in de asielketen. Gemeenten ervaren dat de aankondiging van een mogelijke intrekking van de spreidingswet het draagvlak voor het creëren van opvanglocaties heeft verminderd. Toch blijft de regio zich inzetten om, zolang de wet van kracht is, opvangplekken te realiseren.

Eén van de grootste uitdagingen voor de regio is het gebrek aan beschikbare woonruimte en de afwezigheid van structurele financiering. De dichtbevolkte gemeenten in Haaglanden staan voor de moeilijke taak om duurzame opvangplekken te realiseren. Duurzame financiering vanuit het Rijk is volgens de gemeenten van cruciaal belang om betaalbare en verantwoorde opvang te kunnen blijven bieden, zowel voor asielzoekers als voor Oekraïense ontheemden.

Opvallend in dit plan is de situatie in de gemeente Westland. Ondanks een meerderheid in de gemeenteraad die zich tegen opvanglocaties keert, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten zich aan de wettelijke verplichtingen te houden en asielzoekers op te vangen. Het college ziet mogelijkheden om 20% van de vereiste opvangplekken te realiseren en benadrukt dat het belangrijk is om, ondanks de grote uitdagingen op andere vlakken, verantwoordelijkheid te nemen. Waar de opvanglocaties precies komen, wordt later beslist.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com