18 mei 2024

Zoetermeer – “Geen variabel afvaltarief”

Het college van Zoetermeer wil gedifferentieerde tarieven (Diftar) invoeren voor het ophalen van huishoudelijk restafval. Inwoners moeten naast een basistarief gaan betalen voor iedere keer dat een container met restafval aan de straat wordt gezet of een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container wordt gegooid. De PvdA vindt het ophalen van huishoudelijk afval een kerntaak van de gemeente.

“Zoetermeer produceert per inwoner teveel restafval. Een gedragsverandering is dus nodig. Dat doet de PvdA het liefst door helpen, verleiden en ontzorgen in plaats van verbieden en meer laten betalen”, aldus fractievoorzitter Margot Kraneveldt. “ ‘De vervuiler betaalt’ klinkt sympathiek, maar dan moet het systeem wel eerlijk zijn.

Niet iedereen is in staat om meer afval te scheiden. Denk aan kleinbehuisden, ouderen met medisch afval of jonge ouders die veel luiers weggooien. Ook gaat het nieuwe systeem straks niet op gewicht, wat eerlijker zou zijn, maar op het aantal keren dat je je afval aanbiedt. Een oudere dame met twee keer een klein zakje afval betaalt straks twee keer zoveel als een gezin met een keer één grote zware zak. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”.

Ook ligt dumping van restafval op de loer. Op straat, in de container van de buren of in de verkeerde container bij het winkelcentrum. Strenger handhaven is dan nodig, maar dat is kostbaar. Daarnaast is nog volstrekt onduidelijk hoeveel inwoners moeten gaan betalen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com