16 juli 2024

Den Haag – “Ruim een op 6 mensen maakt Whatsapp fraude mee”

15 procent Nederlanders maakt poging tot WhatsApp-fraude mee in 2020. Criminelen benaderen slachtoffers via WhatsApp en proberen ze te overtuigen dat zij een familielid of bekende zijn met een nieuw telefoonnummer. Vervolgens vragen ze om geld.

Tot nu toe waren er geen cijfers die een volledig beeld gaven van de impact van deze fraudevorm in Nederland. Onderzoekers van het Centre of Expertise Cybersecurity van De Haagse Hogeschool voerden voor het eerst in Nederland een grootschalig onderzoek uit naar deze vorm van fraude op basis van een representatieve studie onder maar liefst 27.000 Nederlanders.

15 procent van de Nederlanders is benaderd in 2020;
5 procent van de mensen maakte daadwerkelijk geld over;
0,7 procent van de Nederlanders slachtoffer werd van deze vorm van fraude.

Meer dan de helft van de slachtoffers betaalden minder dan 750 euro aan de oplichters, ongeveer een kwart betaalden bedragen tussen de 750 en 2.500 euro en 1 op de 5 betaalde meer dan 2500 euro.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com