18 mei 2024

Den Haag – Veel discriminatie op woningmarkt

Discriminatie komt veel voor op de Haagse woningmarkt, zo blijkt uit onderzoek van RIGO in opdracht van de gemeente Den Haag. Doel van het onderzoek was in beeld brengen in hoeverre er sprake is van discriminatie op de Haagse particuliere huurwoningmarkt op basis van migratieachtergrond en seksuele geaardheid. Om deze misstanden tegen te gaan, komen de wethouders van Wonen en Antidiscriminatie met een aanpak.

Met behulp van praktijktesten (mystery mails en calls) is getest in hoeverre verhuurmakelaars discrimineren. Ongeveer 57 procent van de verhuurmakelaars is bereid om op verzoek van de opdrachtgever te discrimineren op migratieachtergrond of seksuele geaardheid. Een kwart van hen liet blijken wel te weten dat het selecteren van kandidaten op deze manier wettelijk niet is toegestaan.  

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat woningzoekenden met een niet-westerse naam bij de toewijzing regelmatig benadeeld worden ten opzichte van woningzoekenden met een Nederlandse naam: zij maken daar 18,8 procent kans op. Voor koppels met een homoseksuele geaardheid geldt dat zij 8,5 procent vaker nadelig worden behandeld dan heteroseksuele koppels die een woning zoeken.

Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn) vindt de resultaten onverteerbaar: “Discriminatie zorgt voor een tweedeling en ongelijke kansen. Dat is volstrekt onacceptabel. Iedereen in Den Haag moet fatsoenlijk en betaalbaar kunnen wonen. We gaan extra maatregelen nemen en discriminatie hard aanpakken.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com