22 juli 2024

Den Haag – Gratis bomen voor inwoners en ondernemers

Het initiatief van GroenLinks om alle Haagse bewoners, ondernemers, scholen en verenigingen een gratis boom te geven wordt nog dit jaar uitgevoerd. Hiermee kunnen er de komende jaren duizenden bomen bij komen in de stad.

Uit veel onderzoeken blijkt dat bomen ontzettend belangrijk zijn voor de leefbaarheid van steden. Bomen zorgen voor verkoeling, dragen bij aan schone lucht en ze vangen regenwater op. Ook zijn bomen heel belangrijk voor insecten en vogels. Den Haag is één van de meest versteende steden van Nederland, dus extra bomen zijn hard nodig. Maar de ruimte daarvoor is voor lastig te vinden, omdat de schaarse openbare ruimte ook nodig is voor woningen, afvalcontainers, fietspaden, stoepen en er vaak ondergrondse kabels liggen.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns reageert enthousiast op de positieve reactie van de wethouder: “Bomen zijn heel belangrijk voor de stad, maar ongeveer de helft van de ruimte in de stad is maar van de gemeente. Daarom is het zo belangrijk dat alle bewoners en ondernemers straks op zoek kunnen naar plaatsen waar een gratis boom gepland kan worden”. Kapteijns hoopt dat er met name in de meest versteende wijken van onze stad zoals Escamp, Laak en rond het centrum veel bomen aangevraagd gaan worden. “Meer bomen en groen is juist daar hard nodig, dus ik verwacht van het college een extra inspanning om juist iedereen in deze wijken te bereiken”.

GroenLinks lanceerde haar plan al in 2019. Het college heeft aangegeven dat iedereen die er plaats voor heeft zich rond aankomende zomer kan opgeven voor een gratis boom. De bomen worden dan dit najaar bij de mensen thuis bezorgd. En ook voor volgend jaar is er sowieso budget beschikbaar voor.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com