22 juni 2024

Den Haag – ME ingezet tijdens demonstratie Malieveld

Een onaangekondigde demonstratie op en rond het Malieveld eindigde zondag met een twintigtal aanhoudingen en inzet van de Mobiele Eenheid.

Dit gebeurde nadat de burgemeester besloot de demonstratie te ontbinden omdat de demonstranten zich niet hielden aan de corona regels.

Voorafgaand aan de demonstraties was door de burgemeester besloten dat er per demonstratie 200 demonstranten toegestaan zouden worden. Rond 13:00 uur was dit aantal al bereikt, en riep de politie mensen op om niet meer naar het Malieveld te komen.

Op het Malieveld stonden rond die tijd veel meer dan de toegestane 200 demonstranten. Ook hielden zij zich niet aan de corona-maatregelen. Daarop besloot de burgemeester deze demonstratie te ontbinden. De demonstranten werden verschillende keren gevorderd om weg te gaan. Een aantal van hen gaf hier geen gehoor aan en gebruikte geweld tegen de aanwezige politiemensen. Zo werden er zwaar vuurwerk en andere voorwerpen naar de agenten gegooid. Daarop werd besloten om de ME in te zetten.

Bij deze ME-inzet werden ook politiehonden ingezet, daarbij raakten twee demonstranten, die weigerden weg te gaan, gewond. Daarnaast deed zich een incident voor met een van de hondengeleiders die samen met zijn hond met de ME een charge uitvoerde. Zij werden bekogeld en in het nauw gedreven toen zij een aanhouding verrichten.

Demonstranten schopten de politiehond en belaagden de hondengeleider met een vechthond. Daarop loste de politieman een waarschuwingsschot. Bij een ander incident werd een vrouw geraakt door een bus van de ME.

Tijdens de politie-inzet waren er verschillende groeperingen uit op confrontatie met de politie. Daardoor waren agenten een aantal keren genoodzaakt geweld te gebruiken.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com