27 mei 2024

Leidschendam-Voorburg – Stolpersteine voor huizen in de gemeente geplaatst

Voor zeven woonhuizen in Voorburg en Leidschendam zijn in totaal 20 Stolpersteine in de stoep geplaatst.

In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s.

Totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen. Om blijvend aandacht te vragen voor deze vermoorde Joden waaronder ook veel kinderen worden Stolpersteine voor hun laatste woonhuis geplaatst.

Stolpersteine of ook wel struikelstenen genoemd zijn bedoeld om de herinnering aan de Joodse oorlogsslachtoffers levend te houden. De naam is ontleend aan het feit dat voorbijgangers het opvallende steentje in de stoep zien en erbij stilstaan om de naam en overige gegevens te lezen.

Alle namen van de 234 Joodse slachtoffers van de holocaust die uit Leidschendam en Voorburg kwamen staan gegraveerd op het Monument voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwendepark in Voorburg. Jaarlijks worden zij herdacht tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com