23 april 2024

Den Haag – gestart met uitdelen gratis menstruatieproducten

De gemeente Den Haag is in samenwerking met Stichting Armoedefonds onlangs gestart met het uitdelen van gratis menstruatieproducten op verschillende locaties in de stad.

Vrouwen en meisjes die niet voldoende geld hebben om zelf maandverband of tampons te kopen, kunnen hier gebruik van maken. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 meisjes en vrouwen soms geen geld heeft voor menstruatieproducten.

“Bijna 1 op de 10 vrouwen heeft soms te weinig geld (gehad) om tampons of maandverband te kopen. Het is ontzettend schrijnend dat dit probleem er is in een rijk land als Nederland”, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken). “Menstruatie-armoede is niet alleen onveilig, maar vooral ook heel ongemakkelijk en verdrietig. Het zou fijn zijn als dit initiatief landelijke navolging krijgt..” Het zou fijn zijn als dit initiatief landelijk navolging krijgt.

Het Armoedefonds koopt de producten in en distribueert ze naar de juiste locaties in de stad. Dit zijn de locaties waar de middelen het hardste nodig zijn. De gemeente Den Haag financiert deze pilot samen met zorgverzekeraar VGZ. Het gaat om 26 uitgiftepunten zoals de Voedselbank, ServicepuntenXL en locaties van de daklozenopvang. Daarnaast doen dertien middelbare scholen mee.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com