22 juni 2024

Wassenaar – Zelfmoordpreventie wekt interesse VWS

Als mensen in een vroeg stadium praten over zelfmoordgedachten, kunnen ze beter en met lichtere hulpverlening ondersteund worden.

Dat is het uitgangspunt van de vooruitstrevende suïcidepreventie-aanpak waarmee de gemeente Wassenaar nu ruim een jaar werkt. Afgelopen week kwam een afvaardiging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op werkbezoek om over de aanpak te leren.

In coronatijd bezochten steeds meer inwoners met ernstige psychische problemen het spreekuur van huisarts Doré van Niekerk en haar collega’s. Die gesprekken waren voor haar de aanleiding om aan de bel te trekken bij de gemeente. Want naar wie kon ze deze patiënten doorverwijzen? Er zijn lange wachtlijsten voor psychische hulp. En hulpverleners bij organisaties zoals de GGD, Kwadraad, SMOW en de gemeente, kunnen zelfmoordgedachten goed signaleren en bespreken, maar niet behandelen.

Tijdens het bezoek aan Wassenaar van Birgitta Westgren, directeur curatieve zorg van het ministerie van VWS, vertelt huisarts Van Niekerk: ‘Ik heb regelmatig slechte nachten gehad, omdat ik vreesde dat een patiënt er na het weekend niet meer zou zijn. Wat je zoekt op zo’n moment is iemand die je vertrouwt en die snel inzetbaar is, zodat je de verantwoordelijkheid over je patiënt kunt delen. SuNa biedt dat alternatief, waardoor ik als huisarts het gevoel heb er niet alleen voor te staan.’

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com