22 juli 2024

Zuid-Holland – 56% mensen wil koffie en cake na de dood

Ondanks vele mogelijkheden zijn de mensen verrassend conservatief over eigen afscheid. De inspiratie en mogelijkheden zijn bijna eindeloos rondom het laatste afscheid. Toch kiest 78% van de mensen uit Zuid-Holland nog steeds voor een ‘doe maar gewoon, standaard’ of ‘klein en intiem’ afscheid. Zelfs 56% van de ondervraagden kiest koffie en cake voor gasten op zijn of haar uitvaart. Slechts 9% ziet het afscheid als hun ‘laatste feestje’. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder 1.500 volwassen Nederlanders in opdracht van Monuta.

“In het leven kan het soms niet groter of uitbundiger bij de geboorte van een kind of bruiloft. Bij het laatste afscheid zijn we juist ingetogen en een beetje conservatief. Met kleine dingen maken we een afscheid heel persoonlijk. Zoals muziek, het delen van herinneringen en foto’s. Wat Nederlanders vooral belangrijk vinden is dat nabestaanden niet met vragen achterblijven rondom het afscheid.

Het geeft hen namelijk meer ruimte voor het verwerken van het verdriet in plaats van onzekerheid over keuzes. Dat blijkt ook uit onderzoek van SIRE. Als nabestaanden weten hoe iemand het afscheid had gewild, blijven zij niet achter met spijt of het gevoel dat ze niet goed afscheid hebben kunnen nemen. Nadenken en praten over de eigen sterfelijkheid vinden mensen ingewikkeld en confronterend. Tóch weten ze dat het goed is. Het geeft duidelijkheid. Voor henzelf en hun dierbaren,” zegt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com