28 april 2024

Pijnakcer-Nootdorp – Weidevogelgebied Zuidpolder Delfgauw

Overheden, natuurbeheerders en boeren hebben afspraken gemaakt voor een robuust weidevogelgebied in de Zuidpolder van Delfgauw in Pijnacker-Nootdorp.

De komende twee jaar worden de ideale omstandigheden gecreëerd voor weidevogels: andere vormen van natuur, landbouw en het behoud van het karakteristieke polderlandschap. Dit is niet alleen aantrekkelijk voor de weidevogels, maar ook voor inwoners, recreanten en boeren.

90 Procent van de grutto’s in Noord-West Europa broeden in Nederland, gortendeels in Zuid-Holland. Zorg dragen voor deze dieren is hard nodig, want helaas gaat het lang niet overal goed met de weidevogels. Natuurlijk willen wij zelf deze mooie vogels behouden, maar Europese regelgeving verplicht ons ook om de populaties in stand te houden. De aanwezigheid van voldoende weidevogels zegt iets over de kwaliteit van de natuur en de biodiversiteit in het landelijk gebied.

Met het Zuid-Hollandse Actieplan Boerenlandvogels worden concrete initiatieven ingezet om meer geschikt leefgebied voor weidevogels zoals de grutto, maar ook de tureluur, kievit en patrijs te creëren en bestaande leefgebieden in kwaliteit te verbeteren. Dit is een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland samen met de agrarische collectieven verenigd in BoerennatuurZH, de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties en de weidevogelvrijwilligers.

Een van de maatregelen uit het actieplan is het inrichten van weidevogelgebieden op grond van de provincie. Dit wordt onder andere gedaan in de Zuidpolder van Delfgauw, tussen de N470 en Oude Leede.Onder begeleiding van de Stichting Kavelruil Zuid-Holland is een zogeheten kavelruil uitgevoerd. Grondeigenaren, pachters en andere belanghebbenden hebben hun grond ingebracht en afspraken gemaakt over de manier waarop de grond het beste verdeeld en gebruikt kan worden. Waar nodig zijn extra stukken grond verworven. Dit alles met als doel de natuurgronden aaneen te laten sluiten in de kern en voor boeren land dichterbij hun boerderij te realiseren. Hierdoor ontstaan zowel kansen voor de natuur als voor de landbouw. Inmiddels zijn de betrokken partijen gestart met de voorbereiding op de definitieve inrichting van het weidevogelgebied.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com