19 april 2024

Den Haag – SP: ‘Gemeente moet voorop lopen voor 14 euro minimumloon’

Personeel dat de gemeente Den Haag inhuurt, moet ook minimaal 14 euro verdienen. Dat vinden de SP, Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks. Zij dienen tijdens de raadsvergadering van 30 juni 2022 een motie in om het minimumloon van 14 euro ook toe te passen bij aanbestedingen.

Nu moeten mensen die in dienst zijn bij de gemeente sinds 2022 minimaal 14 euro per uur verdienen. “Maar ook ingehuurde medewerkers die cruciaal werk doen voor onze stad en inwoners – denk aan thuiszorgmedewerkers, bestuurders van de taxibus en vuilophalers – verdienen een leefbaar loon,” aldus SP-fractievoorzitter Lesley Arp.

Tot nu toe zegt het college dat het nog niet mogelijk is om een minimumloon van 14 euro per uur als voorwaarde te stellen bij aanbestedingen. De indieners van de motie wijzen er echter op dat er binnen standaard cao’s vaak ruimte is voor bedrijven om hun personeel hoger in te schalen. Zo kan het startloon minimaal 14 euro zijn. “Met onze oproep dagen we het college daarom uit om actief in gesprek te gaan met deze bedrijven,” stelt GroenLinks-raadslid Hera Butt. “Om er zo voor te zorgen dat álle mensen die werken voor de gemeente Den Haag minimaal een volwaardig loon van 14 euro per uur verdienen.”

Het hogere minimumloon voor ambtenaren per 2022 is het resultaat van de #Voor14 campagne, een initiatief van de vakbond. Twee jaar geleden drong de raad al bij het college aan met een motie om bij het kabinet te pleiten voor een algehele verhoging van het minimumloon naar 14 euro. “Als overheid moeten wij hierin niet alleen het goede voorbeeld geven, maar de aanjager zijn. De gemeente moet aan alle werknemers laten zien dat het wél kan,” aldus Leonie Gerritsen (Partij voor de Dieren).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com