1 mei 2024

Den Haag – Vrienden van Den Haag niet helemaal blij met plannen

De Vrienden van Den Haag reageren gematigd positief op de ontwerpstructuurvisie voor Den Haag Zuidwest. De Vrienden van Den Haag reageren gematigd positief op de structuurvisie van de gemeente Den Haag voor Den Haag Zuidwest, Zij hebben waardering voor het voorliggende plan en op welke wijze de visie gerealiseerd gaat worden. Alle toekomstige transities – energie, klimaat, biodiversiteit, mobiliteit, beeldkwaliteit – zijn meegenomen en er is waardering voor bestaande kwaliteiten en oog voor bewoners. Toch zal de gemeenteraad op een aantal punten scherpere keuzes moeten maken.

Den Haag Zuidwest , met de wijken Moerwijk, Morgenstond, Vrederust en Bouwlust, is het grootste aaneengesloten naoorlogse stadsgebied van Nederland. Grote delen van deze wijken gaan op de schop. Het doel van de transformatie is om sociale, economische en ruimtelijke vernieuwing weer nieuw elan te geven en de wijken geschikt te maken voor de toekomst.

De Vrienden bevelen de gemeente aan meer van de bestaande kwaliteit van de wijken te behouden, meer differentiatie aan te brengen in de aanpak, een goede balans te vinden in de samenhang tussen fysiek en sociaal en het draagvlak van bewoners te gebruiken via inspraak en participatie.

De Vrienden bevelen aan door te bouwen op de kwaliteiten van Zuidwest. Zij pleiten daarom voor behoud van de ruime opzet met veel groen dat het karakter van deze wijken bepaalt, zoals Dudok die de eerste blauwdruk maakte, het bedoelde. Het maken van een cultuurhistorische kansenkaart van de gebieden kan daarbij helpen.
De Vrienden willen een duidelijke keuze wat men wil bewaren aan woongebouwen van waarde. Renoveer met respect voor het gevelbeeld van de mooiste bouwblokken –kies met zorg ankerpunten die de continuïteit in het stadsbeeld schragen. Niet alles is erfgoed of heeft beeldkwaliteit in Zuidwest, maar men kan wel duidelijke keuzes maken

Ook voor de cultuurhistorische elementen, zoals kunstwerken in de openbare ruimte en beeldende kunst op gebouwen worden geen keuzes gemaakt. De Vrienden vragen een inventarisatie en herplaatsing van de kunstwerken vooral die, die zijn gemaakt in de jaren vijftig.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com