29 april 2024

Zoetermeer – Actie tegen “Zomereenzaamheid”

Workshops ‘Zingen & Schilderen’ tegen Zomereenzaamheid onder Zoetermeerse ouderen. Voor sommigen is de zomerperiode een eenzame tijd, vooral ouderen ervaren zomereenzaamheid. Dat willen we anders! Als onderdeel van de themagroep Zomereenzaamheid ontwikkelden wij daarom samen met andere partners een activiteitenprogramma voor ouderen.

Zo gingen vorig jaar kunstenaars met ouderen aan de slag. Samen lieten ze woorden, beelden en geluiden ontstaan over rituelen rondom eenzame momenten. De interventies waren zo’n succes dat organisaties, deelnemers én de gemeente vroegen om hier vervolg aan te geven. Daar zeiden wij volmondig ja tegen! Deze zomer geven we vanuit dit samenwerkingsverband opnieuw voortgang aan kunst en cultuur voor ouderen. Dit keer met de workshops ‘Zing & Schilder’ van zangpedagoge en kunstenares Sandra van den Brand. Zij verzorgde afgelopen jaar ook de workshops ‘Schilderen met muziek’ in het Wijklab in Seghwaert.

Tijdens de workshops maken deelnemers eenzaamheid bespreekbaar door te schilderen en muziek te maken. Door te schilderen kom je namelijk in contact met je gevoel en door te zingen krijgt je gevoel op een andere manier een stem. Ook staan ze stil bij wat eenzaamheid voor hen vermindert. Wat er ter sprake komt wordt op een kunstzinnige manier vertaald naar schilderkunst en muziek. Tijdens de serie van drie workshops werken de deelnemers toe naar een gezamenlijke expositie.

De workshops brengen plezier én dragen bij aan Positieve Gezondheid, kortom: een betere fysieke én mentale gezondheid. Creatief bezig zijn verlaagt namelijk de ademhalingssnelheid en de bloeddruk, waardoor de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam afneemt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com