16 april 2024

Leidschendam-Voorburg – Regionale opvang ontheemden en aanbod

De oorlog in Oekraïne duurt nu helaas al maanden en een oplossing lijkt nog niet in zicht. Veel ontheemden zitten in grote onzekerheid of en wanneer ze terug naar huis kunnen. Ook is het niet altijd duidelijk waar en hoe lang ze in Nederland kunnen blijven.

In Leidschendam-Voorburg zijn nu 190 mensen ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP), waarvan 61 onder de 18 jaar zijn. Zij verblijven bij gastgezinnen in de gemeente. Het aantal schommelt, mensen gaan soms terug naar Oekraïne of vertrekken naar een andere gemeente.

De regio Haaglanden vangt in opdracht van het Rijk 2000 ontheemden op in (acute) noodopvang, voornamelijk in hotels. Zij moeten als eerste doorstromen naar langdurige gemeentelijke opvang. Het aandeel voor Leidschendam-Voorburg hierin is 136 ontheemden, zij gaan naar de toekomstige opvanglocatie op de Overgoo.

Voor de volgende 1000 ontheemden, hebben de gemeenten in Haaglanden afgesproken ontheemden uit de gastgezinnen in te laten stromen in de langdurige tijdelijke gemeentelijke opvang. Voor Leidschendam-Voorburg is dat aandeel 68 ontheemden. Op Overgoo is voldoende ruimte om (136+68=) 204 ontheemden op te vangen.

Met de opvang op Overgoo, voldoet de gemeente aan de taakstelling die vanuit het Rijk is gegeven voor langdurige tijdelijke huisvesting. Echter, de opvang is niet groot genoeg om alle ontheemden uit gastgezinnen in Leidschendam-Voorburg een plek te kunnen bieden. Dit laat onverlet dat het college ook van gastgezinnen in Leidschendam-Voorburg hoort dat er behoefte is aan perspectief en dat de rek van de opvang in gastgezinnen er uit begint te raken. Het college worstelt met dit vraagstuk en zal hier na de schoolvakantie duidelijkheid over bieden.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com