Vroeg in de ochtend wist boswachter bij Natuurmonumenten Peter Verwoerd een reegeit met haar twee reekalveren in de Nieuwkoopse Plassen op beeld vast te leggen. Diezelfde week werd er op dezelfde plek een reebok gezien, hoogstwaarschijnlijk de vader van de twee.
Collega-boswachter John Pietersen vertelt: “Reeën zijn al jaren bezig met een opmars in ons land, maar in het Groene Hart bleef deze trend lange tijd uit. Gelukkig behoort de Nieuwkoopse Plassen sinds enkele jaren weer tot het leefgebied van de ree. De ree behoort tot het grofwild, het grootste wild dat in Nederland rondloopt. Het blijft bijzonder om zulke elegante dieren rond te zien lopen in het gebied.’’
Reekalfjes worden geboren tussen half mei en half juni. Als de kalveren net geboren zijn, zijn ze nog te jong om hun moeder bij te houden in de zoektocht naar voedsel. Om te voorkomen dat de kalveren uitgeput raken, laat de moeder ze achter op een beschutte plek. De kalfjes liggen dan doodstil in het gras of struikgewas en wachten geduldig af tot hun moeder terugkomt. Reekalveren liggen daarom een groot gedeelte van de tijd alleen op hun schuilplek.