Vanaf maandag 25 november beginnen het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag met het saneren van sloten in het Forepark en de omliggende wijk Leidschenveen. In deze sloten werd in 2023 PFOS aangetroffen, een van de schadelijke stoffen uit de PFAS-groep. De werkzaamheden, die acht tot tien weken zullen duren, omvatten het baggeren en het verwijderen van vervuilde grond uit de slootbodem. Omwonenden zijn hierover geïnformeerd via een bewonersbrief.
In Leidschenveen worden de sloten gebaggerd. Hierbij wordt een laag slib van de slootbodem verwijderd. Op het bedrijventerrein Forepark wordt vanwege de ernst van de vervuiling niet alleen gebaggerd, maar wordt ook een deel van de harde slootbodem afgegraven. In totaal wordt er 9.000 kubieke meter slib afgevoerd naar een gespecialiseerd depot. Tijdens de werkzaamheden blijft de zwaarst vervuilde sloot op het bedrijventerrein afgesloten om te voorkomen dat het schoongemaakte water in de woonwijk opnieuw vervuild raakt.
De vervuiling werd veroorzaakt door een foutieve aansluiting op het hemelwaterriool bij een bedrijf op het Forepark. Hierdoor kwam afvalwater rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht. Dit probleem is inmiddels opgelost, en er zijn geen andere bronnen van vervuiling gevonden.
Hoewel de sanering de hoeveelheid PFOS en PFAS in het water aanzienlijk zal verminderen, zullen er nog steeds restanten van deze stoffen aanwezig blijven. PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen zoals PFOS en PFOA, zijn door mensen gemaakte stoffen die veelvuldig worden gebruikt in productieprocessen en alledaagse producten. Ze breken nauwelijks af in het milieu, waardoor ze wereldwijd een hardnekkig probleem vormen.
Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag zetten zich in om de impact van PFAS-vervuiling te verminderen. Tegelijkertijd roepen zij op tot preventie en ondersteunen zij de nationale en Europese inspanningen om het gebruik van PFAS-stoffen aan banden te leggen. Het uiteindelijke doel is om het milieu te beschermen en verdere vervuiling te voorkomen.
Met deze saneringsactie wordt een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de waterkwaliteit in de regio, terwijl ook wordt gewerkt aan bewustwording en lange termijnoplossingen voor dit wereldwijde milieuprobleem.