28 maart 2024

Zuid-Holland – CDA over extra woningbouwopgave voor provincie

Zuid-Holland heeft – als de meest dichtbevolkte provincie van Nederland – de opdracht gekregen vanuit het Rijk om ruim 20% van de totale landelijke woningbouwopgave te realiseren.

Ruim 200.000 woningen moeten er voor 2030 gebouwd worden. “We kunnen lang praten over de aantallen, maar wat leidend moet zijn in deze discussie is dat er voldoende ruimte gereserveerd wordt om er ook een fijne leefomgeving van te maken,” zo sprak CDA-Statenlid Moniek van Sandick gisteren bij de commissievergadering van Ruimte, Wonen en Economie.

In Zuid-Holland groeit de vraag naar woningen. Vanuit de provincie wordt er stevig ingezet op het terugdringen van het woningentekort, bijvoorbeeld door procedures te vereenvoudigen, complexe locaties gereed te maken voor woningbouw, conceptbouw te stimuleren en met de ‘Vliegende Brigade’ knelpunten bij gemeenten weg te nemen door snel en gericht personele expertise te leveren. “Het Rijk kan wel eisen dat we nóg meer woningen gaan bouwen, maar de opgave is al enorm,” vindt Van Sandick. “Die opgave zal ook gevolgen hebben voor de leefbaarheid in de dorpen én steden in onze provincie.” Juist daarop moet meer gestuurd worden, zo pleit het CDA.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com