Tijdens de Week van de Veiligheid in Den Haag zijn vorige week lege lachgasflessen, wapens en illegaal vuurwerk van straat gehaald. De gemeente werkte samen met partners zoals middelbare scholen, jongerenwerk, de politie en het Openbaar Ministerie om de veiligheid in de stad te vergroten. Van 7 tot en met 13 oktober werden er verschillende acties georganiseerd, waaronder kluisjes- en tassencontroles op scholen en een inleveractie op 12 oktober.
Bij deze inleveractie konden inwoners anoniem verboden of gevaarlijke spullen, zoals wapens en vuurwerk, inleveren op het parkeerterrein van het Zuiderpark. Een diverse groep maakte van de gelegenheid gebruik. Zo leverde een ouder spullen in die hij bij zijn kind had gevonden, terwijl iemand anders wapens inleverde die hij had geërfd en al lange tijd in huis had zonder te weten wat ermee te doen. De mogelijkheid om alles anoniem en zonder vervolging af te geven, bleek een belangrijke reden voor deelname.
Voor het eerst konden ook lachgasflessen worden ingeleverd, vanwege de toenemende problemen rond het gebruik en de vervuiling door achtergelaten flessen. In totaal werden er 14 flessen ingeleverd, goed voor 73 kilo lachgas. Ook zijn er 56 wapens ingeleverd, waaronder messen, boksbeugels en antieke wapens zoals sabels en bijlen. Sommige wapens, zoals alarmpistolen en antieke, onklaar gemaakte lange wapens, vielen niet direct onder de actie en zijn door de politie apart onderzocht en vernietigd.
Daarnaast werd er 76 stuks illegaal vuurwerk ingeleverd, waarvan 25 stukken zeer explosief waren. Dit soort vuurwerk veroorzaakt veel gevaar en schade in de stad. Het weghalen van deze gevaarlijke spullen draagt bij aan het verbeteren van de veiligheid op straat.
Naast de inleveractie werden op tien middelbare scholen in Den Haag kluisjes en tassen gecontroleerd. Hoewel er vooral onschuldige vondsten zoals oude boterhammen en gymtassen met een muffe geur werden aangetroffen, werden er ook een aantal e-sigaretten, sigaretten, een kleine hoeveelheid drugs en een enkel mes gevonden. De scholen willen hiermee bijdragen aan een veilige leeromgeving, en de samenwerking tussen scholen, politie en gemeente helpt om eventuele risico’s vroegtijdig op te sporen. Met deze initiatieven hoopt Den Haag de stad veiliger te maken en het bewustzijn rond regels en veiligheid verder te vergroten.