25 oktober 2024

Investeringen in Delfland voor 2025: focus op waterkwaliteit en klimaataanpassing

Het hoogheemraadschap van Delfland stelt de begroting voor 2025 centraal rond investeringen in een gezonder en veiliger waterschapsgebied. Met specifieke aandacht voor waterkwaliteit en klimaatbestendigheid presenteren dijkgraaf en hoogheemraden hun plannen om de uitdagingen van de komende jaren aan te pakken. Voor het komende jaar zet Delfland extra middelen in om de kwaliteit van oppervlaktewater te verbeteren en de regio beter bestand te maken tegen extremere weersomstandigheden. Om dit mogelijk te maken, zullen de waterschapslasten in de regio de komende jaren geleidelijk stijgen.

Het herstel van de waterkwaliteit in het gebied verloopt moeizaam, en Delfland wil daarom een gerichte inspanning leveren om verdere verslechtering tegen te gaan. Voor 2025 wordt extra geld vrijgemaakt voor maatregelen die vervuiling tegengaan en de ecologische gezondheid van het water ondersteunen. Onder de geplande acties vallen onder andere het beperken van schadelijke lozingen, het verstevigen van samenwerkingen met belangrijke partners, en het nemen van stappen om de vervuilers financieel verantwoordelijk te maken. Dit houdt ook in dat Delfland zich inzet voor een verbod op schadelijke stoffen en de regelgeving wil aanpassen om vervuiling tegen te gaan. Tevens wordt de handhaving aangescherpt en komen er passende straffen voor overtredingen.

Naast het verbeteren van de waterkwaliteit, wordt ook geïnvesteerd in aanpassingen om het watersysteem beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het huidige systeem kampt met overbelasting bij zware regenval, en daarom neemt Delfland maatregelen om de regio beter voor te bereiden op dit soort weersomstandigheden. De begroting voor 2025 omvat investeringen in onderhoud en de uitbreiding van gemalen, evenals de aanleg van extra waterbergingslocaties. Hierdoor kan overtollig regenwater tijdelijk worden opgevangen, waarmee de kans op overstromingen verkleind wordt.

De begroting voor 2025, evenals de meerjarenraming, wordt op 28 november voorgelegd aan de verenigde vergadering van Delfland. Voorafgaand aan deze besluitvorming ligt de begroting vanaf 1 november twee weken ter inzage op het hoofdkantoor in Delft. Geïnteresseerden kunnen ook online de documenten inzien via de website van het waterschap of via publicatie in het Waterschapsblad.

Met deze investeringen hoopt Delfland niet alleen de kwaliteit van het water te verbeteren en de regio beter voor te bereiden op extreme weersomstandigheden, maar ook om in te spelen op strengere Europese milieueisen. De stijging van de waterschapslasten wordt hiermee verklaard als noodzakelijke stap in het beschermen van het gebied en het voldoen aan de regelgeving.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com