28 oktober 2024

Den Haag geeft vijf bomen ‘veterane status’ om ze eeuwig te behouden

Den Haag wil vijf oude bomen beschermen door ze de status van ‘veteraanboom’ te geven. Oude bomen dragen bij aan biodiversiteit en verrijken het stadsbeeld, maar zijn ook kwetsbaar. Naarmate ze ouder worden, neemt het risico toe dat takken afbreken, wat soms leidt tot kap om de veiligheid te waarborgen. Met de veterane status wil de gemeente Den Haag deze bomen juist extra beschermen, zodat ze hun laatste levensfase op natuurlijke wijze kunnen doorbrengen zonder dat ingrepen als kappen nodig zijn.

In 2019 benoemde Den Haag als eerste Nederlandse stad een boom tot veteraan: een eeuwenoude Hollandse Linde in Park Clingendael. Deze boom kreeg de ruimte om in zijn eigen tempo te verouderen en sterven, zonder dat de natuurveranderingen direct ingrijpen vereisen. Dit nieuwe beleid geeft bomen de kans om op natuurlijke wijze te verouderen, waarbij ook afstervende delen een waardevolle ecologische functie behouden.

Wethouder Robert Barker (Natuur) benadrukt het belang van deze bomen voor het stedelijk ecosysteem en de educatieve waarde die ze hebben. Veteranenbomen bieden een thuis voor verschillende diersoorten, zoals vogels en insecten, en dragen bij aan de natuurbeleving in de stad. Door de bomen op strategische plekken te plaatsen, kunnen inwoners deze monumentale bomen bewonderen en de voordelen van natuur dichtbij ervaren.

Samen met de Adviesraad Monumentale Bomen (AMB) onderzoekt de gemeente welke bomen in aanmerking komen voor deze speciale status. Voor de selectie wordt onder meer gekeken naar leeftijd, vitaliteit en locatie.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com