26 april 2025

Minister ziet belangrijke rol voor Westland in energietransitie

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft tijdens een werkbezoek aan Trias Westland gezien hoe de regio stappen zet richting verduurzaming. Wethouder Peter Valstar ontving de minister samen met vertegenwoordigers van warmtebedrijf HVC, netwerkbedrijf JUVA en een aangesloten glastuinbouwondernemer. Tijdens een rondgang kreeg de minister inzicht in de rol van aardwarmte bij het verwarmen van kassen en woningen en de bijdrage daarvan aan de energietransitie.

De glastuinbouwsector in Westland verbruikt relatief veel energie vanwege de productie van groente, fruit, planten en bloemen. Om de uitstoot van CO2 te beperken, werkt de sector aan het afbouwen van fossiele energie en het inzetten van duurzame bronnen. Eén van die bronnen is aardwarmte. Bij Trias Westland zijn inmiddels 56 partijen aangesloten, waaronder tientallen glastuinbouwbedrijven, een bloemenveiling en enkele honderden woningen in De Lier. In totaal telt Westland acht aardwarmtebronnen.

De ontwikkeling van een regionaal warmtenetwerk is een belangrijk onderdeel van de verduurzaming in de regio. De aanleg van dit warmtenet, dat warmte uit verschillende geothermiebronnen bundelt, is al in volle gang. Doel is een betrouwbaar systeem dat warmte levert aan zowel glastuinbouwbedrijven als huishoudens. Toch voorziet Westland op termijn een tekort aan warmtebronnen om aan de volledige toekomstige vraag te voldoen.

Daarom wordt er samen met onder meer het Rijk en de provincie gewerkt aan een koppeling met Warmtelinq, een warmteleiding vanuit de Rotterdamse haven. Via deze verbinding moet restwarmte beschikbaar komen voor het Westlandse warmtenet. Naast duurzame opwekking ligt de focus op flexibiliteit, zodat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten en het energiesysteem efficiënt kan blijven functioneren.

Westland heeft, in tegenstelling tot veel andere regio’s, geen last van netcongestie. Dat is mede te danken aan de actieve rol die de glastuinbouwsector al jaren speelt in de opwek en levering van energie. Volgens wethouder Valstar is het van belang dat het Rijk duidelijkheid biedt over de spelregels voor collectieve warmtesystemen. Die helderheid is volgens hem nodig om investeringen in duurzame warmte rendabel en stabiel te houden.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com