18 oktober 2024

Huurprijzen in Den Haag blijven stijgen ondanks daling op jaarbasis

In Den Haag is de huurprijs per vierkante meter in het derde kwartaal van 2024 met 3,5% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Toch zien we op jaarbasis een lichte daling van 1,4%, wat aangeeft dat de huurstijging in de stad zich enigszins stabiliseert. Deze ontwikkelingen maken deel uit van een bredere trend in Nederland, waarbij het aantal huurtransacties in het derde kwartaal van 2024 opnieuw een dieptepunt bereikte. In totaal werden er in het hele land ruim 6.000 kale huurwoningen verhuurd, een afname van 18,9% vergeleken met een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van NVM en VGM NL.

De huurprijzen in Den Haag blijven, ondanks de daling op jaarbasis, nog steeds hoog. De gemiddelde huurprijs in Zuid-Holland ligt boven de €16 per vierkante meter. In andere steden zoals Amsterdam is de huurprijs juist gedaald met 6,3% vergeleken met het vorige kwartaal, maar in Den Haag zet de prijsstijging zich op korte termijn voort.

Het aantal huurwoningen dat beschikbaar is in Den Haag en andere grote steden blijft echter afnemen. Dit leidt ertoe dat het vinden van een geschikte huurwoning steeds moeilijker wordt. Vooral jonge mensen en gescheiden stellen ervaren hierdoor grote problemen bij het vinden van een betaalbare huurwoning. Volgens Ronald de Nas van VGM NL is het tekort aan huurwoningen dramatisch en neemt het aanbod steeds verder af.

Een belangrijke oorzaak van de krapte is de uitponding van huurwoningen, waarbij verhuurders hun woningen verkopen in plaats van verhuren. Hierdoor verdwijnen deze woningen permanent van de huurmarkt, wat de situatie nog verder verslechtert. In Den Haag, waar de vraag naar huurwoningen al groot is, leidt dit tot nog meer druk op de markt.

Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep NVM Wonen, benadrukt dat de daling van het aantal verhuurde woningen nu al drie jaar aanhoudt en er geen verbetering in zicht is. Ze roept de overheid op om in te grijpen en maatregelen te nemen om verdere uitponding tegen te gaan en de huurmarkt toegankelijker te maken.

De situatie in Den Haag weerspiegelt de bredere problemen op de Nederlandse huurmarkt, waar de vraag naar huurwoningen hoog blijft, maar het aanbod steeds verder krimpt. Hierdoor blijven de huurprijzen stijgen, zelfs in steden waar de markt zich enigszins lijkt te stabiliseren.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com