23 oktober 2024

Den Haag zet door met invoering uitstootvrije zone ondanks oproep tot uitstel

Ondanks een oproep van de Tweede Kamer om de invoering van zero-emissiezones uit te stellen tot 2029, gaat Den Haag door met de geplande invoering per 1 januari 2025. Samen met dertien andere gemeenten wil de stad vervuilende bedrijfsauto’s uit de binnenstad weren. Dit betreft vooral bestelbusjes en vrachtwagens van emissieklasse 4, ouder dan vijftien jaar.

Een Kamermeerderheid, bestaande uit partijen als VVD, PVV en BBB, steunt het voorstel om de invoering uit te stellen. Staatssecretaris Jansen van de PVV erkent dat gemeenten bevoegd zijn om deze zones in te stellen, maar wil gemeenten helpen om ondernemers tegemoet te komen. Hij zal voor 1 november met een plan komen voor ondernemers die willen uitstel aanvragen.

Den Haag geeft echter aan dat uitstel negatieve gevolgen zou hebben voor ondernemers die al geïnvesteerd hebben in schoon vervoer. Wethouder Robert Barker benadrukt dat de stad behoefte heeft aan schone lucht en dat de luchtkwaliteit in Den Haag momenteel slechter is dan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De nabijgelegen Natura 2000-gebieden kampen met overbelasting door stikstofdepositie, en de noodzaak om CO2-uitstoot te verminderen blijft urgent. De gemeente ziet uitstel daarom als schadelijk voor het milieu en de gezondheid van de inwoners.

Hoewel veel ondernemers baat zouden hebben bij uitstel, stellen verschillende brancheorganisaties zoals Transport en Logistiek Nederland, BOVAG en de Rai Vereniging dat er vooral duidelijkheid nodig is. Onduidelijkheid over de ingangsdatum creëert verwarring en hindert ondernemers die al stappen hebben genomen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Voor sommigen, zoals bloemisten in Den Haag en Leiden, is de overgang naar een elektrische bedrijfswagen financieel uitdagend. Ze maken zich zorgen over de hoge kosten en het gebrek aan laadpalen.

Den Haag gaat in goed overleg met lokale ondernemers verder met de voorbereidingen voor de invoering van de zero-emissiezone. De gemeente roept staatssecretaris Jansen op om snel duidelijkheid te verschaffen en ondernemers de steun te geven die nodig is om de overgang naar schone mobiliteit te maken. Uitstel zou volgens de gemeente de vooruitgang in het terugdringen van luchtvervuiling en uitstoot alleen maar vertragen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com