24 oktober 2024

Grote verschillen in zorgpolissen voor minima in Haaglanden: FNV luidt noodklok

De vakbond FNV heeft een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat minima in de regio Haaglanden afhankelijk zijn van hun woonplaats voor de zorgverzekering die zij via hun gemeente kunnen krijgen. Er zijn grote verschillen in de dekking van gemeentelijke zorgpolissen, wat kan leiden tot ongelijkheid in de toegang tot zorg voor mensen met een laag inkomen.

De zorgpolis is bedoeld voor mensen met een inkomen onder 130% van het wettelijk minimumloon. Echter, de mate van financiële ondersteuning varieert sterk per gemeente in Haaglanden en Rotterdam, aldus het onderzoek van de FNV. Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV vindt dit onacceptabel en pleit voor landelijke ondergrenzen om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland recht heeft op gelijke zorg, ongeacht de woonplaats. Volgens de vakbond dreigt de zorg voor minima een kwestie van geluk te worden, afhankelijk van de postcode.

Tijdens de presentatie van het onderzoek werd er ook aandacht besteed aan de financiële problemen waar gemeenten mee kampen. De FNV vreest dat, door bezuinigingen en stijgende zorgkosten, sommige gemeenten straks helemaal geen geld meer hebben om zorgpolissen voor minima aan te bieden. Dit zou desastreuze gevolgen hebben voor mensen die nu al moeite hebben om rond te komen.

In het zogenaamde ‘ravijnjaar’ dat voor veel gemeenten in 2024 dreigt, kunnen ze te maken krijgen met grote financiële tekorten. Hierdoor kan de toegang tot betaalbare zorg nog verder onder druk komen te staan, vooral voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving. De FNV roept de landelijke overheid daarom op om de verantwoordelijkheid voor de basisvoorzieningen weer over te nemen en te zorgen voor een eerlijke verdeling van zorgkosten.

Gemeenten in de regio Haaglanden, zoals Den Haag en omstreken, staan voor een uitdaging. Zij moeten zorgen dat minima toegang blijven houden tot de noodzakelijke zorg, ondanks deze verschillen in zorgpolissen en de financiële onzekerheden waar ze voor staan. De FNV blijft zich inzetten voor meer gelijkheid en wil voorkomen dat zorg een kwestie van een ‘postcode-loterij’ wordt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com