25 oktober 2024

Ondernemers teleurgesteld over plan voor uitstel zero emissie zones tot 2029

De teleurstelling binnen de Haagse ondernemerskringen is groot na het besluit van de Tweede Kamer om de invoering van zero emissie zones uit te stellen tot 2029. VNO-NCW West, de ondernemersvereniging voor de regio, reageert verontrust op deze beslissing, die minder dan twee maanden voor de oorspronkelijke ingangsdatum van 1 januari 2025 werd aangekondigd. Dit uitstel betekent in de praktijk een algemene uitzondering voor ondernemers die zich al voorbereidden op uitstootvrije zones in stedelijke gebieden. VNO-NCW West vreest dat dit besluit juist voor meer onzekerheid en een gemiste kans op verduurzaming in steden als Den Haag zal zorgen.

Hoewel het parlement met het uitstel tegemoet wil komen aan ondernemers die voor uitdagingen staan bij de transitie naar emissievrije logistiek, benadrukt VNO-NCW West het belang van een betrouwbare overheid. Ondernemers hebben volgens de organisatie behoefte aan duidelijke, consistente regelgeving om langetermijninvesteringen te kunnen doen in uitstootvrije voertuigen en aanpassingen in hun bedrijfsvoering. Daarnaast is samenwerking tussen het Rijk en de gemeenten essentieel om uniforme zero emissie zones te realiseren. Alleen door uniforme regels en geharmoniseerde ontheffingen kunnen bedrijven in heel Nederland zonder tegenstrijdige eisen overstappen naar een duurzamere bedrijfsvoering.

Het besluit komt hard aan bij Haagse ondernemers die al stappen hebben gezet richting uitstootvrije logistiek. Den Haag kent een toenemend aantal bedrijven dat al heeft geïnvesteerd in emissievrije voertuigen en andere duurzame aanpassingen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De ondernemers die zich inzetten voor schone lucht en een aantrekkelijker vestigingsklimaat in de Haagse binnenstad zien dit uitstel als een stap terug. Voor bedrijven die meer tijd nodig hebben om zich aan te passen, bestaan al regelingen en ontheffingen die hen ondersteunen in de transitie.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW West benadrukt dat het gesprek met de betrokken gemeenten en ondernemersorganisaties doorgaat, met als doel de zorgen van de Tweede Kamer te adresseren zonder verdere vertraging van de invoering van zero emissie zones. De organisatie hoopt dat er alsnog een oplossing komt die voorkomt dat Haagse ondernemers, die al voorbereid zijn op een uitstootvrije toekomst, worden benadeeld door de onzekerheid die het uitstel met zich meebrengt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com