21 mei 2024

Haaglanden – Steeds meer krapte op de arbeidsmarkt

In Haaglanden neemt aantal krappe beroepen toe

In Haaglanden daalde het aantal WW-uitkeringen in november 2019 met 1,7%. Ten opzichte van vorig jaar daalden de WW-uitkeringen in de regio sterker dan landelijk: -16,7% tegenover -14,6%. Er staan in Haaglanden ongeveer evenveel vacatures open als een jaar eerder. In de regio is de arbeidsmarkt wel weer krapper geworden dan in 2018. Dit blijkt uit de Spanningsindicator van UWV. In steeds meer beroepen is het moeilijker om personeel te vinden.

Eind november 2019 verstrekte UWV in totaal 10.408 WW-uitkeringen in Haaglanden. Dat waren er 178 minder dan eind oktober 2019. Dat is een daling van 1,7%, terwijl landelijk het aantal uitkeringen met 2,5% daalde. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, was in november 2019 met 2,5% in Haaglanden even hoog als het landelijke WW-percentage. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in Haaglanden met 2.091, ofwel 16,7%. In heel Nederland was de daling afgelopen jaar 14,6%. De absolute afname van de WW-uitkeringen was in de regio het grootst bij de bedrijfseconomische & administratieve beroepen (-494). De procentuele daling was in de regio met 24,9% het sterkst bij de openbaar bestuur, veiligheid & juridische beroepen.

Arbeidsmarkt gespannen, 13.500 openstaande vacatures

De spanning op de arbeidsmarkt is de afgelopen jaren opgelopen door de groeiende economie en de daling van de WW-uitkeringen, zoals de afbeelding hierna laat zien. In Haaglanden is de arbeidsmarkt sinds het begin van 2018 ‘krap’. In het derde kwartaal van 2019 is dat nog steeds zo blijkt uit de UWV Spanningsindicator. Het beschikbare aanbod van werkzoekenden is nog steeds relatief beperkt ten opzichte van de geraamde openstaande vacatures. Met 13.500 openstaande vacatures was de vraag naar arbeidskrachten in Haaglanden in 2019 aan het eind van het derde kwartaal ongeveer even groot als een jaar eerder.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com