5 juni 2023

Leidschendam/Voorburg – Kunstwerk ‘Levenslicht’ in ontvangst genomen

Burgemeester Tigelaar heeft samen met middelbare scholieren van het ’s Gravendreefcollege het kunstwerk ‘Levenslicht’ in ontvangst genomen. Het kunstwerk bestaat uit een grote schaal gevuld met herdenkingsstenen die staan voor alle slachtoffers van de holocaust uit de gemeente. In het donker lichten de stenen op en doven weer uit, als een ademhaling. Daarmee symboliseren ze dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. In de periode van 22 tot en met 29 januari is het ‘Levenslicht’ op vier locaties in de gemeente te zien.

Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij het oorlogsverleden heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd een tijdelijk lichtmonument te ontwerpen: het ‘Levenslicht’. 170 gemeentes waar slachtoffers van de holocaust vandaan kwamen doen hieraan mee. Deze gemeenten ontvangen in de periode van 22 januari tot en met 2 februari een deel van 104.000 herdenkingsstenen die gelijk staan aan het totale aantal slachtoffers van de holocaust uit Nederland. Op deze manier vormen alle gemeenten samen één nationaal symbool ter herinnering aan de slachtoffers van de holocaust.

In Leidschendam-Voorburg herdenken we de holocaust in de periode vanaf 22 tot en met 29 januari met het ‘Levenslicht’. Het kunstwerk is voor iedereen gratis te bezoeken en te zien vanaf zonsondergang tot circa 21.00 uur ’s avonds op vier locaties in de gemeente:

·         22 januari – gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Leidschendam

·         23 januari – Huygensmuseum Hofwijck, Westeinde 2A in Voorburg

·         27 januari – Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust. Daar organiseert de Joodse Gemeenschap ook een speciale herdenkingsbijeenkomst vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis.

·         28 januari – Dorpspunt Stompwijk, Doctor van Noortstraat 92 in Stompwijk

·         29 januari – Molen De Salamander, De Wiek 19 in Leidschendam.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com