20 mei 2024

Den Haag – Genomineerden Kartiniprijs bekend

De jury heeft uit de inzendingen voor de Kartiniprijs drie kandidaten geselecteerd. De uitreiking maakt deel uit van de viering van Internationale Vrouwendag in Den Haag op 8 maart.

De genomineerden voor de Kartiniprijs zijn:
Joan Biekman, die tot 2015 deel uitmaakte van de jongerenparticipatie groep Haagse Jongerenambassadeurs. Ze is nu actief als Young Feminist Changemaker van de Nederlandse Vrouwenraad.

Fatma Aktas, is al meer dan 30 jaar voorzitter van de Stichting Avrasya. Deze stichting bevordert de emancipatie, integratie en participatie van niet-westerse vrouwen, met name Nederlands-Turkse/Kaukasische.

Het Haags atelier ‘Mijn Buuf’. ‘Springplank van het aanrecht naar de samenleving’, dat is het motto van Mijn Buuf. In dit Haags atelier maken migrantenvrouwen samen met Nederlandse vrouwen producten van hergebruikt materiaal.

De Kartiniprijs is een emancipatieprijs die ieder jaar wordt toegekend aan een inspirerend, succesvol en/of vernieuwend initiatief. Deze prijs benadrukt het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen en mannen. Iedereen die bijdraagt aan vrouwenemancipatie in Den Haag maakt kans op de Kartiniprijs. Tijdens de Haagse viering van Internationale vrouwendag op 8 maart komen de drie genomineerden in de schijnwerpers te staan en maakt wethouder Van Alphen de winnaar bekend. De prijs bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van € 2.500.

De Kartiniprijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Mevrouw Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt ook nu nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com