13 juni 2024

Den Haag – Gemeente krijgt Voedselraad

Sinds februari 2022 is de Haagse Voedselraad een feit. In navolging van andere grote steden is de Voedselraad opgericht als de spreekbuis van bewoners, initiatieven en ondernemers uit Den Haag over gezond, eerlijk en duurzaam voedsel. De kern van de Voedselraad wordt gevormd door ongeveer vijfentwintig experts en ondernemers op het gebied van voedsel, voedselsystemen, natuur, duurzame economie, educatie, gezondheidszorg en stedelijke ontwikkeling.

Allen zijn diepgeworteld in de stad en zullen met hun kennis over verschillende delen van het voedselsysteem het gemeentebestuur
gevraagd en ongevraagd adviseren bij het opzetten van een duurzaam voedselbeleid. Zo vormt de raad een richtingwijzer voor de gemeente in strategie en beleid in de transitie naar een gezond en duurzaam voedselsysteem.

De doelen van de Haagse Voedselraad:
– Stem geven aan de kennis, ervaringen en ideeën van de bewoners, initiatieven en ondernemers
in en rond de stad.
– Samenwerken met de gemeente om tot een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem te komen met een grotere afname van producten uit de regio. En voor een gezonde voedselomgeving met extra aandacht voor de grote gezondheidsproblematiek, zoals obesitas.
– Gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeente over de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van het gemeentelijke voedselbeleid en bijbehorende strategie: bijvoorbeeld door de
Voedsel KanWéls (dit zijn voorbeelden van geslaagde bottom-up voedselprojecten in de stad).
– Verbinden de initiatieven verenigd in vereniging Ons Eten met de gemeente, de provincie, voedselbedrijven en (inter)nationale netwerken gericht op lokale voedseltransitie.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com