13 april 2024

Den Haag – Greenpeace protesteert tegen Shell

Actievoerders van Greenpeace Duitsland demonstreren vandaag bij de aandeelhoudersvergadering van Shell met een vier meter hoge dinosaurus gemaakt uit oude olievaten. De klimaatbeschermers staan voor het hoofdkantoor van Shell met spandoeken met daarop de tekst; ‘fossielen horen in het museum’, en roepen zo de oliegigant op te stoppen met verdere investeringen in fossiele energie. 

Volgens Greenpeace kan juist nu de wereldwijde vraag naar ruwe olie sterk gedaald is, Shell zichzelf opnieuw uitvinden. Het bedrijf heeft miljarden verdiend met het oppompen van olie, nu is de tijd aangebroken om te stoppen met deze ouderwetse en vervuilende investeringen, aldus de demonstranten. 

25 Jaar na de ‘Brent Spar-crisis’ bedreigt de grote vervuiler nog altijd de oceanen en het klimaat. Shell wil de fundamenten van vier oude Brent-olieplatforms in zee laten wegrotten. In de opslagtanks van drie van de platforms zit nog meer dan 11.000 ton olie. 

In oktober 2019 protesteerden activisten van Greenpeace met het schip Rainbow Warrior in het Brent olieveld tegen deze plannen van Shell. De verantwoordelijke OSPAR-commissie heeft het besluit over de plannen nog steeds niet genomen. Goedkeuring voor de plannen van Shell kan precedent scheppen voor andere oliemaatschappijen en de bedreiging van het klimaat en de oceanen verergeren. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com