De Schoolstraat is een succes in Den Haag. Scholen, kinderen en ouders zijn enthousiast. Scholen liggen soms aan drukke wegen of in smalle straten.
Om kinderen veilig naar school te laten lopen of fietsen, zijn sinds de heropening van de scholen – na de lockdown – bij 24 Haagse scholen, een zogenoemde ‘Schoolstraat’ ingevoerd. Twee keer per dag sluit een verkeersregelaar de straat af met een hek, een half uurtje voordat de school begint en een half uurtje op het moment wanneer de school weer uitgaat. Auto’s, scooters worden even geweerd om zo ruimte te geven aan kinderen en ouders. Scholen en gemeente willen deze Schoolstraten dan ook graag behouden, om ook na de coronacrisis de omgeving van de school verkeersveilig te houden. Wethouder Robert van Asten, Mobiliteit gaat daarom nu samen met de scholen op zoek naar Schoolstraat-coaches, vrijwilligers die willen helpen om kinderen veilig naar school te laten komen.
Wethouder Robert van Asten: “Leerkrachten, ouders, buurtgenoten en de kinderen zijn enthousiast over de Schoolstraten. Niet alleen ontstaat meer ruimte voor het anderhalve meter afstand houden, ook de verkeersveiligheid verbetert. Daarom willen we absoluut doorgaan met de Schoolstraat. Alleen op een iets andere manier. Het is financieel niet haalbaar om op permanente basis verkeersregelaars te blijven inzetten. We willen daarom heel graag met Schoolstraat-coaches aan de slag, vrijwilligers die helpen door bij het afsluitingshek te staan. En daar heb ik de Hagenaar keihard bij nodig. Ouders, medewerkers, buurtgenoten meld je aan. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen lopen of fietsen.”
Schoolstraat-coach
De Schoolstraat coaches kunnen ouders, buurtbewoners zijn of medewerkers die betrokken zijn bij de school. We zoeken vrijwilligers die 1 a 2 keer per week willen komen helpen bij het hek. Anders dan de verkeersregelaar of klaarover regelt de Schoolstraat-coach het verkeer niet. Dat mag en hoeft ook niet. Omdat de huidige Schoolstraten inmiddels een klein half jaar bestaat is de aanpak bekend in de buurt. De Schoolstraat-coach treedt als het ware als gastheer/-vrouw op van de schoolomgeving op. De ervaring in andere steden leert dat er zo’n 12 vrijwilligers nodig zijn om een Schoolstraat structureel te ‘bemensen’. Alle vrijwilligers zijn automatisch verzekerd met de ‘Haagse Polis’ die de gemeente via de VNG heeft afgesloten. De vrijwilligers krijgen van de gemeente een hesje, een instructiecursus en zij lopen een keer mee met een verkeersregelaar. Zo lang een school niet voldoende vrijwilligers heeft, blijft de gemeente de Schoolstraat met verkeersregelaars bemensen.
Omdat de gemeente Den Haag begrijpt dat het altijd lastig is vrijwilligers te werven, zetten wij onze communicatiekanalen in om bewoners en andere vrijwilligers te zoeken die een steentje willen bijdragen. Er komen flyers en posters en op de website van de gemeente Den Haag/veilignaarschool zal informatie te vinden zijn. Meer informatie en aanmelden kan telefonisch of via de website van de school.