25 april 2024

Den Haag – Plan voor lagere energiekosten minima

SP Den Haag lanceert een actieplan tegen armoede veroorzaakt door de hoge kosten van energie. Momenteel dreigt de energietransitie de verschillen tussen arm en rijk eerder te vergroten dan te verkleinen. Het aantal huishoudens in Nederland dat aan het einde van de maand moeite heeft om de energierekening te betalen stijgt. Om te komen tot een rechtvaardig klimaatbeleid, waarmee de ongelijkheid juist wordt verkleind in plaats van vergroot, lanceert de SP Den Haag een ‘Actieplan Energiearmoede’.

SP fractievertegenwoordiger Rick Hoefsloot: ‘Zo willen we collectief duurzame energie inkopen voor minima, zoveel mogelijk sociale huurwoningen van zonnepanelen voorzien en massaal sociale huurwoningen isoleren. We laten de energierekening dalen en maken mensen de baas over hun energie en de renovatie van hun woning.’

Uit onderzoek van Ecorys blijkt dat op dit moment 665.000 Nederlandse huishoudens met energiearmoede kampen. Dit betekent dat zij meer dan 10% van hun besteedbaar inkomen aan energie uitgeven. Tot 2030 zal dit aantal huishoudens toenemen tot 1,5 miljoen. Tenminste, als er niks gebeurt.

Door collectief groene energie in te kopen voor minima – net zoals nu met de zorgverzekering gebeurt – kan de gemeente een collectiviteitskorting afdwingen. Daarnaast kan het stadsbestuur de energierekeningen van huishoudens verder laten dalen door zoveel mogelijk sociale huurwoningen van zonnepanelen te voorzien en huurders via speciaal op te richten energiecoöperaties uiteindelijk zelf mee te laten profiteren van de opbrengst. Maar het belangrijkste is volgens Hoefsloot het massaal isoleren van woningen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com