18 mei 2024

Zuid-Holland – 6,5 ton voor kwaliteitsjournalistiek

De provincie heeft een subsidieregeling van € 664.000 opengesteld om kwaliteitsjournalistiek van Zuid-Hollandse media te stimuleren. De regeling, Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek, ondersteunt zowel gemeentelijke mediafondsen als lokale en regionale journalisten bij het maken van journalistieke producties.

Journalisten kunnen vanaf 1 januari 2021 aanvragen indienen bij het Zuid-Hollands Mediafonds. Een onafhankelijke selectiecommissie beoordeelt de aanvragen. Criteria om in aanmerking te komen voor de subsidie zijn vergelijkbaar met die van het succesvolle Leids Mediafonds. Het gaat om journalistieke producties die worden getoetst op kwaliteit/diepgang, impact, maatschappelijke relevantie en/of vernieuwing. Co-producties met andere media(partners) en producties uit het niet-stedelijk gebied, worden extra gewaardeerd. Voor het Zuid-Hollandse Mediafonds is in 2021 € 514.000 beschikbaar.

De provincie stelt verder € 150.000 beschikbaar voor gemeentelijke mediafondsen in Zuid-Holland. Leiden heeft al zo’n fonds, Delft begint binnenkort. “We dagen andere gemeenten in Zuid-Holland uit het voorbeeld van Leiden en Delft te volgen”, aldus de verantwoordelijk gedeputeerden Potjer en Vermeulen. Zij realiseren zich dat gemeenten bezuinigingen moeten doorvoeren als gevolg van de corona crisis. Daardoor zal het speelveld voor gemeentelijke mediafondsen voorlopig klein blijven, verwachten de bestuurders. Voor de totale regeling is in 2021 eenmalig € 664.000 beschikbaar, voor de komende jaren is dat structureel € 332.000 op jaarbasis.

De provincie ziet in de ondersteuning van de Zuid-Hollandse journalistiek een provinciaal belang. Journalistiek informeert inwoners, controleert het bevoegd gezag en draagt in een samenleving bij aan debat, transparantie en betrokkenheid van inwoners. Nu deze functies ook in Zuid-Holland verder onder druk staan, zien GS het als hun verantwoordelijkheid om financiële ondersteuning te geven aan journalistieke (kwaliteits)producties

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com