19 juni 2024

Den Haag – Aandacht voor mensenrechten

Op de internationale Dag van de Mensenrechten en in het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, lanceerde de landelijke vereniging van Anti Discriminatie Voorzieningen de Mensenrechtenvlag.

De vlag staat symbool voor gelijkwaardigheid. Als internationale stad van vrede en recht zet de gemeente Den Haag zich dagelijks in voor een betere, rechtvaardige en veilige wereld. Mensenrechten lijken vanzelfsprekend, maar staan wereldwijd nog dagelijks ter discussie. Veel mensen staan op tegen onrecht. De aandacht voor racisme, discriminatie en verdeeldheid in de samenleving neemt toe.

“Den Haag is een stad voor iedereen. Iedereen moet in Den Haag gelijk worden behandeld, ongeacht kleur, geslacht, religie, leeftijd of seksuele voorkeur. En juist als de maatschappelijke verharding toeneemt, dienen we als gemeente pal te staan voor deze waarden en ons open te stellen voor signalen die die waarden aantasten”, zegt wethouder Bert van Alphen.

Samen met het Haagse discriminatiemeldpunt Den Haag Meldt, bedrijven en instanties (o.a. Justice and Peace, Het Nationale Theater, Human Security Selective, Centrum 16.22 en Stichting MIAW), hijst ook de gemeente de Mensenrechtenvlag. De vlag vestigt de aandacht op wat mensen met elkaar gemeen hebben, wat hen verbindt. In het ontwerp van de vlag komt dit terug in de combinatie van kleuren van de aarde, de lucht en de zon. De DNA-streng illustreert het DNA wat iedereen bezit, hoe verschillend mensen ook van uiterlijk kunnen zijn. De vlag werd bij de hoofdingang van het stadhuis aan het Spui gehezen.

“Samenleven met respect voor mensenrechten in Den Haag betekent dat de stad, inwoners en ondernemers mensen niet uitsluiten of weigeren om hun ras, leeftijd of geslacht. Gebeurt dat toch dan kun je discriminatie melden. Wij helpen je dan verder met Den Haag Meldt”, zegt Addie Stehouwer (Ombudsman Den Haag).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com