21 mei 2024

Den Haag – Engeltjes terug in Scheveningse Kürhaus

Blozende engeltjes laten Kurzaal van Grand Hotel Amrâth Kurhaus weer stralen. Ze zijn weer te bewonderen! Na ruim 100 jaar zijn de engeltjes die de hoofdrol spelen in de plafondschilderingen die de koepel van de Kurzaal sieren, weer in volle glorie aan de oppervlakte gebracht. Afgestoft en opgefrist geven de engelen met hun blozende wangetjes opnieuw prominent acte de présence in de beroemde Kurzaal en vrolijken zij in stille aanwezigheid elk muzikaal optreden, zakelijk of feestelijk samenzijn met hun aanwezigheid op.

In de afgelopen maanden zijn de originele plafondschilderingen in de koepel van de zuidzijde van de Kurzaal gerestaureerd. Eind vorig jaar leken de engeltjes letterlijk hun vleugeltjes te hebben uitgeslagen toen een wapperend geluid een concert in de Kurzaal verstoorde. Dit geluid bleek afkomstig te zijn van één van de losgelaten schilderijdoeken dat onderdeel is van het imposante koepeldécor. Een nadere blik wees uit dat de meer dan 100 jaar oude doeken op meerdere plekken scheuren en beschadigingen vertoonden.

De immense schilderingen zijn van de hand van de Brusselse kunstenaar Niko van Hoeck en dateren uit 1904. Bij het vervaardigen van de schilderijen werd hij bijgestaan door een staf van 30 knechten. Binnen een maand waren alle schilderingen af. De grote centrale schildering aan de zuidzijde stelt De Vrede voor. Op de doeken op de andere zijden worden Neptunus, de jacht en muziek verbeeld. Voor de schilderingen hebben vast mensen model gestaan. Zoals mogelijk de zeemeerminnen, de geliefde of minnares van de schilder. De liefde en vrolijkheid die de personen uitstralen op de afbeeldingen is aanstekelijk.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com