22 juni 2024

Miden-Delfland – Tip van boswachter: haal je kerstdiner bij de boer

Een gouden tip voor deze kerst? Verzamel boodschappen bij boeren in de omgeving. Score de mooiste streekproducten bij de boerenbedrijven rondom Rotterdam en bereid ’s avonds met elkaar een sterrenmaaltijd.

Natascha Hokke is boswachter bij Natuurmonumenten op het Rotterdams platteland en in Midden-Delfland: “De nieuwe maatregelen rondom het coronavirus liegen er niet om. Kerst 2020 wordt sober. Hoe mooi is het om te kiezen voor producten van boeren uit de buurt? Niet alleen bereid je hiermee een heerlijk gerecht – afhankelijk van je eigen kookkunsten uiteraard – , tegelijkertijd draag je bij aan de boerenbedrijven in de directe omgeving en aan het polderlandschap waar je doorheen wandelt of fietst.”

Het landschap van Midden-Delfland wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten én dagelijks beheren. Boswachter Natascha vertelt: “De boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten kunnen niet alles zelf maaien en we hebben zelf geen koeien. Op deze manier werken we samen aan meer natuur in het boerenland. In het voorjaar zie je hier bloemen, bijen en vogels. Maar dit kun je niet volhouden zonder toekomstbestendig boerenbedrijf. Vandaar dat ik graag een deel van mijn boodschappen bij hen koop.”

Tussen Rotterdam, Delft en Den Haag vind je veel boerderijen met huisverkoop. Door een deel van je boodschappen te doen bij de boer of in de supermarkt voor biologische producten te kiezen, zorg jij met de keuze op je bord voor een mooi landschap om de hoek. Omdat het hierbij levensmiddelen betreft, zijn veel van deze boerderijwinkels open tijdens de recente lockdown. “Het voelt overbodig om te zeggen, maar kijk per locatie goed wat de regels rondom het coronavirus zijn en houd je hier aan”, vult de boswachter van Natuurmonumenten aan.

“Met deze temperaturen moet je wel gehard zijn om op die fiets te stappen. Maar hey, des te lekkerder smaakt die kop warme soep tijdens het voorgerecht”, lacht boswachter Natascha. Zelf is ze ook aardig gehard, want deze boswachter fietst heel Midden-Delfland door op de fiets, in de zomer én winter.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com