27 mei 2024

Naaldwijk – Celstraf geëist in cold-case zaak van 16 jaar oud

16 jaar cel geëist voor cold case moord in Naaldwijkse hennepkwekerij. Bijna 18 jaar na de moord op de Poolse Iwona Galla in Naaldwijk stond een verdachte voor de rechter. Een 48-jarige man uit Maassluis is volgens het OM één van de verantwoordelijken voor haar dood. De man kwam in beeld na nieuw onderzoek door het cold case-team vanaf 2016.

Iwona Galla was een 31-jarige Poolse vrouw die zo’n 20 jaar geleden naar Nederland kwam om te werken. Om extra bij te verdienen is ze gaan helpen in een kleine hennepkwekerij in een woning in Naaldwijk. Op 6 mei 2003 werd ze daar dood aangetroffen.

Galla was met een zwaar voorwerp op haar hoofd geslagen, mogelijk een koevoet, en ook gewurgd. DNA dat onder haar nagels werd aangetroffen, was op dat moment ongeschikt om te gebruiken. Met nieuwe, verbeterde onderzoekstechnieken werd het DNA in 2016 nogmaals onderzocht. In de DNA databank werd een profiel opgenomen dat matchte met het spoor onder de nagels van Iwona Galla. Het ging om de 48-jarige verdachte uit Maassluis, die was veroordeeld voor een mishandeling en daarom zijn DNA had moeten afstaan.

Het Openbaar Ministerie heeft tegen verdachte 16 jaar cel geëist. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com