20 mei 2024

Den Haag – Grote controleactie in Scheveningen

De gemeente, politie, douane, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, NVWA, HTM en de brandweer hebben een grote handhavingsactie aan de kuststrook en in het havengebied van Scheveningen gehouden.

Het was de 75ste handhavingsactie in de stad. Tijdens de actie was in het bijzonder aandacht voor huftergedrag in het verkeer, zoals straatraces en voertuigen die geluidsoverlast veroorzaken. Ook is opgetreden tegen drugsgebruik en lachgas en zijn er in totaal zes personen aangehouden.

De gemeente heeft samen met bewoners en ondernemers een actieplan gemaakt om maatregelen te nemen tegen de buitensporige drukte en overlast die daardoor veroorzaakt wordt op Scheveningen.

Politie heeft 52 bestuurders beboet voor het overtreden van verkeersregels zoals mobiel bellen, gekleurde verlichting of rijden over de stoep. Acht bromfietsen waren opgevoerd en kregen hiervoor een boete. Zij mochten niet meer verder rijden. Tien voertuigen overschreden het toegestane geluidsniveau. De bestuurders van de auto’s of motoren kregen een boete van ongeveer €450,- en acht voertuigen mochten niet meer verder rijden totdat hun voertuig is hersteld en RDW gekeurd.

In de komende weken kunnen 161 voertuigbezitters nog een boete verwachten omdat zij parkeerden zonder te betalen. Tien auto’s stonden fout geparkeerd en krijgen hier ook een boete voor. Ook krijgen vier brommers een boete omdat zij een brommer hadden uit 2010 of daarvoor. Den Haag heeft sinds 1 januari een milieuzone. Brom- of snorfiets uit 2010 en daarvoor mogen nergens meer in Den Haag rijden. Dit wordt onder andere gecontroleerd door camera’s. Gemeentelijke belastingzaken heeft voor ruim € 19.000,- geïnd aan openstaande belastingschulden. Vier personen konden hun openstaande schuld direct betalen en zeven anderen hebben een wielklem gekregen.

Tijdens de verkeerscontrole zijn vijf personen aangehouden omdat zij reden onder invloed van drugs, waarvan één ook de politie beledigde en bedreigde. Twee personen hebben een strafbeschikking van € 259,- van het OM gekregen omdat zij lachgas bij zich hadden. Ook heeft het OM een strafbeschikking van € 359,- gegeven aan de inzittende van een buitenlands voertuig omdat zij in het bezit waren van zoveel drugs dat dit valt onder een handelshoeveelheid. Aan de kust is een softdrugsverbod, daarom mag in dat gebied geen softdrugs gebruikt worden. Hier wordt actief op gecontroleerd. De handhavers zagen vijf personen in geparkeerde auto’s softdrugs gebruiken. Zij kregen hiervoor een boete als ook een rij ontzegging.

De controleurs van de HTM hebben samen met de politie verschillende trams in het gebied gecontroleerd. Vooral lijn 11 en 1 zijn veel gecontroleerd en hier kregen 39 reizigers een boete van €55,- omdat zij geen geldig vervoersbewijs hadden. Meerdere mensen hebben een waarschuwing gekregen omdat hij hun mondkapje niet op hadden. Ondanks de versoepelingen blijft nog steeds de regel om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. De politie heeft een persoon in de tram een boete gegeven voor het niet tonen van een geldig identiteitsbewijs.

De pleziervaart en visserij op het water in de haven van Scheveningen werd gecontroleerd door de nautische BOA’s. Zij hebben surfers aangesproken die in het water bij het havenhoofd overstaken omdat dit levensgevaarlijk is. Daarnaast is de eigenaar van een jacht dringend verzocht te vertrekken omdat hij zijn jacht had gestald waar dit niet was toegestaan.

Het handhavingsteam, de politie en de NVWA controleerden zeven horeca ondernemingen op signalen van misstanden of overlast. Tegen een aantal ondernemers wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt vanwege aangetroffen overtredingen. Een bestuurlijke rapportage kan leiden tot officiële waarschuwingen van de gemeente. In twee ondernemingen was de leidinggevende niet aanwezig en ook konden twee ondernemingen hun vergunningen niet tonen. De NVWA heeft één boete moeten opleggen omdat de onderneming niet voldeed aan de hygiëne eisen. Twee andere ondernemingen kregen een officiële waarschuwing. Op korte termijn volgt hier een hercontrole.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com