16 juli 2024

Zuid-Holland – Herfst: klop op je motorkap om kattenleed te voorkomen

Het is de nachtmerrie van iedere kat: je zoekt een lekker warm plekje om veilig een dutje te doen en kiest voor het motorblok van een auto. De eigenaar heeft geen idee en rijdt nietsvermoedend weg. De motor start en de kat verstijft. Afgelopen donderdag maakte kater Sky dit mee. En hij is geen uitzondering. Reden voor Dierenambulance Den Haag om mensen tips te geven hoe je dit kunt voorkomen.

Donderdag 23 september kroop kater Sky door het oog van de naald. Hij was in zijn eigen straat in het motorblok van een auto gekropen en liftte zo onbedoeld van Rotterdam mee naar Rijswijk. De bestuurder van de auto ontdekte de kat pas bij aankomst en schakelde direct een autobedrijf en Dierenambulance Den Haag in. Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag, vertelt: “We troffen de kat in shock en compleet doorweekt van de motorolie en koelvloeistof aan.”

Sky heeft geluk gehad. Hij zat net onder de dynamo, waardoor hij het heeft overleefd en niet ernstig gewond is geraakt. Anouk: “In deze situaties kan er ontzettend veel misgaan. Er zijn elementen die enorm heet worden en de kat kan klem komen te zitten of op een gevaarlijke plek onder de auto uitvallen. Er zijn enorm veel risico’s.”

Sky was gechipt en zo kon hij snel met zijn eigenaren worden herenigd. Hoewel de eigenaar natuurlijk heel blij is dat Sky het heeft overleefd, zijn de zorgen nog groot. Sky is door zijn eigen dierenarts nagekeken en nog onder toezicht. Zijn gedrag is zo veranderd dat de eigenaar haar eigen kat bijna niet herkent. Hopelijk heelt tijd de wonden en wordt Sky weer de oude na deze traumatische ervaring.

Anouk: “Zeker nu de herfst- en wintermaanden eraan komen is de kans groter dat katten de warmte van een auto opzoeken om te schuilen bij regen of wanneer het opgejaagd wordt door een ander dier. Zorg dat je eigen katten altijd (overdag en ’s nachts) een mogelijkheid hebben om binnen warmte en beschutting te zoeken in de koudere maanden van het jaar. En voor iedereen geldt: klop bij aankomst bij de auto even flink op de motorkap, wacht enkele seconden voor je wegrijdt na het starten van de motor en als je iets ongewoons hoort, zet de motor af en ga op onderzoek uit voordat je gaat rijden. Het verhaal van Sky is helaas geen uitzondering.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com