22 juni 2024

Den Haag – SP Den Haag:‘Stop het ophokken van huurders’

Veel plannen voor hoogbouw in het centrum pakken teleurstellend uit voor woningzoekenden die niet veel te besteden hebben: de woningen zijn vaak slechts tijdelijk betaalbaar of erg klein.

Dit geldt ook voor het plan ‘Bellevue’ voor een megatoren tegenover Den Haag Centraal. Als het aan de projectontwikkelaar PATRIZIA en woningcorporatie Staedion ligt, zal 40 procent van de woningen in deze toren kleiner zijn dan 40m2. SP-fractievoorzitter Lesley Arp: ‘Het feit dat er sprake is van woningnood mag natuurlijk geen excuus zijn om woningzoekenden dan maar massaal op te hokken.’

In Den Haag geldt de norm dat 20 procent van de woningen in een bouwplan kleiner mag zijn dan 40m2. De initiatiefnemers van het plan Bellevue lappen deze norm aan hun laars omdat de gemeente een uitzondering biedt aan ‘bijzondere woonconcepten’. Zo willen PATRIZIA en Staedion woningen aanbieden onder de noemers ‘urban living concept’ (voor jong hoogopgeleid talent) en ‘best age living concept’ (voor actieve senioren met een stedelijke levensstijl).

Daarom zal de SP aankomende donderdag 7 oktober tijdens de behandeling van het plan Bellevue in de gemeenteraad erop aandringen om de norm van 20% kleine woningen ook voor dit project te handhaven. Ook zal de SP voorstellen om de uitzondering om meer kleine woningen in hoogbouw toe te staan mits er sprake is van ‘bijzondere concepten’ te schrappen uit het gemeentelijke beleid.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com