23 april 2024

Den Haag – Plan vernieuwing Haags Historisch Museum

Architectenbureau DP6 uit Delft gaat samen met het Haags Historisch Museum en de gemeente Den Haag een plan maken om het museum te restaureren en uit te breiden.

Het rijksmonument waarin het museum is gehuisvest, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd én van de huidige museumbezoeker. Het plan moet ook het Museumkwartier nog aantrekkelijker maken om te bezoeken. Als eigenaar van het historische pand heeft de gemeente geld uitgetrokken om dit restauratie- en uitbreidingsplan op te stellen. Over het budget voor de uitvoering is door de gemeente nog geen besluit genomen.

Ruimtegebrek voor presentaties en personeel, een sleetse uitstraling, een gebrekkige looproute door het gebouw én het gemis van een duidelijke verbinding met de stad worden met het plan aangepakt. Om aan de duurzaamheidsambities van de gemeente te voldoen moeten installaties vernieuwd worden, zoals voor brandveiligheid en klimaatbeheersing.

De verbouwingsplannen versterken ook het museale profiel van het Haags Historisch Museum. Het museum wil het verhaal van de stad vertellen met vier thema’s: Den Haag als regeringsstad, hofstad, stad van vrede & recht en stad van zand en veen. Daarnaast is er meer ruimte nodig voor publieksprogrammering en schoolbezoek. Vooruitlopend op de renovatieplannen opende premier Rutte op 30 september jl. de tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof, waarin het museum een bijdrage levert aan in het debat over regeringsstad Den Haag.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com