23 april 2024

Den Haag – ‘Blazen aan het Spui’ opent het nieuwe Amare

Een fonkelnieuwe concertzaal, twee toporkesten en een rockband die klaarstaan om de akoestiek eens goed te testen met symfonisch geweld. Dat zijn de ingrediënten voor het concert Blazen aan het Spui XL op zaterdag 6 november in Amare aan het Spuiplein in Den Haag.

Na een verplichte coronapauze van dik anderhalf jaar kijken de muzikanten van Harmonie Sint Petrus en Paulus uit Wolder – Maastricht en het Haagse blazerscollectief Nieuw Geluid er enorm naar uit om weer voor publiek te spelen. Met in totaal ruim 160 muzikanten openen ze hiermee het nieuwe seizoen van concertserie Blazen aan het Spui, het podium voor symfonische blaasmuziek in Den Haag.

Nieuw Geluid bestaat uit ervaren amateurmusici, conservatoriumstudenten en professionals. Met dirigente Ali Groen als muzikaal leider brengen zij ook nu weer een nieuw geluid in het Haagse muziekleven. Samen met Hammondorgelvirtuoos Carlo de Wijs en band voeren ze het epische Concerto for Group & Orchestra van Deep Purple-lid en componist Jon Lord uit. Dit Concerto uit 1969 is een baanbrekende compositie die als eerste cross-over tussen klassieke muziek en rock een verpletterende indruk maakte. De bijzondere verhalen – waaronder ook de reconstructie van de verloren gegane partituur door de Nederlandse gitarist en componist Marco de Goeij – achter dit werk worden voorafgaand aan de uitvoering tijdens een inleiding met Ab Nieuwdorp (Radio 4) toegelicht.

Harmonie Sint Petrus en Paulus Wolder – Maastricht werd in 2017 wereldkampioen tijdens het Wereld Muziek Concours Kerkrade, de Olympische Spelen van de blaasmuziek. Destijds oogstte hun uitvoering van de beroemde ‘Le Sacre du Printemps’ van Stravinsky veel lof, nu spelen ze schitterende symfonische muziek van Sjostakovitsj (Finale 5e Symfonie), Dvorák en muziek uit het ballet Spartacus van Chatsjatoerjan. Ook rockmuziek van de Ierse band U2 komt aan bod, maar dan als muzikale bouwsteen verwerkt in de compositie ‘Aurora Awakes’ van de Amerikaan John Mackey. Het orkest staat onder leiding van de Belgische dirigent Matty Cilissen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com