28 september 2023

Den Haag – Den Haag kleurt oranje voor de campagne tegen geweld tegen vrouwen

Voor Orange the World, de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen, wordt dit jaar niet alleen het Haagse Stadhuis, maar ook stadsdeelkantoor Escamp, de Centrale Bibliotheek, het Provinciehuis, de Grote Marktstraat, het Paard en het Koorenhuis oranje verlicht.

Daarnaast ondertekent burgemeester Jan Van Zanen het UN manifest ‘Safe Streets’. Dit manifest roept overheden op straatintimidatie aan te pakken. Dit doet de gemeente Den Haag door dit jaar nog een bewonersonderzoek te houden naar straatintimidatie. Straatintimidatie is ongewenst gedrag in de openbare ruimte waardoor anderen zich onveilig voelen.

“Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een groot probleem én taboe. Vrouwen die met geweld te maken krijgen doen hiervan niet altijd aangifte of melding vanwege schaamte of bang zijn om niet serieus genomen te worden. Geweld tegen vrouwen en meisjes, in welke vorm dan ook, mogen wij niet negeren en moet stoppen. Te veel mensen worden erdoor geraakt”, zegt wethouder Bert van Alphen.

Burgemeester Van Zanen: “Elke vrouw moet zich overal veilig kunnen voelen, zowel ‘s nachts als overdag. Onafhankelijk van haar kleding of afkomst. Helaas is dit niet altijd het geval. Straatintimidatie in de openbare ruimte is een probleem dat wereldwijd speelt – ook in Den Haag.”

Onderzoek in een aantal Nederlandse steden toont aan dat meer dan 80% van de vrouwen en meisjes in de afgelopen twaalf maanden te maken heeft gehad met seksuele intimidatie of andere vormen van seksueel geweld in de openbare ruimte. Een derde van de vrouwen en meisjes is daadwerkelijk ongewenst betast op straat, bij het uitgaan of in het openbaar vervoer. En iedere week doen 24 vrouwen in Nederland aangifte van verkrachting.

Er is niet eerder onderzoek gedaan naar de aard en omvang van straatintimidatie in Den Haag. De afgelopen periode zijn voorbereidingen getroffen voor een onderzoek naar straatintimidatie. Afgelopen week is een vragenlijst verspreid in de stad onder ruim 10.000 inwoners van Den Haag. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor de lokale aanpak. Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek begin 2021 beschikbaar.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com