18 mei 2024

Zuid-Holland – GroenLinks: Provincie heeft nog altijd het giftigste water van Nederland

De wateren van Zuid-Holland bevatten te veel giftige stoffen. Dat komt vooral door de bestrijdingsmiddelen die in de glastuinbouw worden gebruikt. Zo blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Stowa. Verschillende partijen uit de Provinciale Staten vragen het bestuur om actie te ondernemen.

De waterkwaliteit in Zuid-Holland scoort van alle provincies in Nederland het slechtst. Niet alleen is de concentratie toxische stof in het water hoger dan gedacht; de verschillende stoffen reageren ook op elkaar. Statenlid Sinan Özkaya (GroenLinks): “Het is een giftige cocktail die planten en dieren ziek maakt: van vissen tot vogels. Het heeft effect op het hele ecosysteem.”

Vooral in gebieden met glastuinbouw bevat het water veel verschillende toxische stoffen. In het afgelopen jaar is dit zelfs iets toegenomen, zo is te lezen in het rapport van Stowa, het Kenniscentrum van de Nederlandse waterschappen en provincies. Een groot deel van Zuid- Holland kleurt donkerrood op de kaart, door de giftigheid van het water. Volgens het onderzoek zijn bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de glastuinbouw de grootste boosdoener.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com