21 mei 2024

Wassenaar – Nieuwe regels voor plaatsen zonnepanelen

Mogelijkheden uitgebreid met behoud kwaliteit beschermd dorpsgezicht. Er zijn nieuwe regels – welstandscriteria – voor het plaatsen van zonnepanelen en -collectoren in de gemeente Wassenaar. Ook op monumenten, in het beschermde dorpsgezicht en in tuinen zijn de mogelijkheden verruimd.

‘Doel was meer mogelijk te maken en de regels makkelijker, maar zonder de kwaliteit van het beschermd dorpsgezicht uit het oog te verliezen’, vertelt wethouder Kees Wassenaar van Cultureel erfgoed. De gemeenteraad heeft de nieuwe welstandscriteria vastgesteld in de raadsvergadering van 14 december 2021.


Het vorige beleid was verouderd, inmiddels zijn er nieuwe technieken, en inwoners willen in toenemende mate zonnepanelen of -collectoren op hun huizen plaatsen.

De nieuwe regels zijn overwegend ruimer, maar soms ook een beetje strenger. Streng omdat in principe zonnepanelen niet storend zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare ruimte. Soepel omdat er flink wat uitzonderingen zijn op dat principe en omdat de mogelijkheden voor achterdaken, carports, tuinen en bijgebouwen aanzienlijk verruimd zijn.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com