21 februari 2024

Den Haag – Nationale Theater opent uit protest de deuren voor publiek

In navolging van de landelijke protestacties en uit solidariteit met onze collega’s in de cultuursector opent Het Nationale Theater op woensdag 19 januari de deuren.

Het publiek kan in de Koninklijke Schouwburg één uur lang repetities en previews bijwonen van voorstellingen waar op dit moment aan gewerkt wordt. Het Nationale Theater gaat open als theater en sluit hiermee aan bij de acties van collega theaters en musea.

Sinds maart 2020 heeft Het Nationale Theater het overheidsbeleid altijd gevolgd en gesteund. In juni 2020 openden ze als eerste in de sector onze deuren met Het Nationale Theater speelt altijd. Nu komen ze in verzet. Het is volgens hen niet uit te leggen dat de winkels, de sportscholen en de kappers open mogen, terwijl de culturele sector gesloten blijft.

“Het is bijna maart, dan zijn we al twee jaar in onzekerheid aan het opereren”, zegt directeur theater Cees Debets. “Je probeert als theater en met de gezelschappen klaar te staan als het weer mag. Maar wanneer dat is, dat weten we nooit zeker.” Het Nationale Theater roept het kabinet op om de culturele sector te heropenen en zo snel mogelijk een heldere route te presenteren hoe dit gaat gebeuren.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com