25 april 2024

Den Haag – Dierenambulance haalt achttien katten uit woning

Schrijnend. Zo beschreven vrijwilligers van Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s Gravenhage e.o.. de situatie die zij woensdagavond 12 januari aantroffen. De politie schakelde de dierenambulance in, nadat zij heel veel katten aantroffen in een benedenwoning waarvan de bewoner vermoedelijk al meer dan een maand overleden in huis lag.

Achttien katten in een woning van ongeveer tachtig vierkante meter, ramen gesloten, onvoldoende eten, geen mogelijkheid om naar buiten te gaan en dat waarschijnlijk een maand lang. De omstandigheden waarin de ambulancechauffeurs de katten aantroffen waren diep triest en bijna onrealistisch. Linette Eveleens, medewerker bij de dierenambulance, vertelt: “Onze ambulancechauffeurs maken dit gelukkig niet vaak mee. Je kunt het je niet voorstellen. Het is zo verdrietig. Dat iemand daar al een maand ligt, zonder dat die persoon door iemand gemist wordt. Dan heb je echt een eenzaam bestaan. Hopelijk haalde de bewoner geluk uit het gezelschap van de katten, maar het houden van achttien katten, dat is geen gezonde situatie.”

Twee ambulancechauffeurs kwamen ter plekke en vingen die avond gelijk achttien katten. Een derde chauffeur sprong bij, omdat er anders niet genoeg mandjes waren. Verspreid over de twee ambulances brachten de chauffeurs de dieren naar het hospitaal van de dierenambulance, bij landgoed Oosterbeek. Linette: “Voor de zekerheid zijn er daarna in de woning vangkooien neergezet met eten erin. De chauffeurs zijn de volgende dag gaan kijken of er meer katten te vinden waren. Dat was niet het geval.”

Naar omstandigheden maken de katten het goed. Dankzij een lekkage in de badkamer van de woning hadden ze water. Linette: “Dat is hun redding geweest. De gang stond ook blank. Alle katten waren angstig en ondervoed. Elf katten zonder grote verwondingen of andere klachten zijn in overleg met het Haags Dierencentrum overgebracht naar Dierenasiel Het Julianalaantje in Rijswijk. Zeven katten die er slechter aan toe zijn, extreem ondervoed of angstig, blijven in het hospitaal van de dierenambulance voor behandeling. Ze krijgen meerdere keren per dag kleine beetjes voeding, niet teveel tegelijk. Met probiotica en nutrigel zorgen we ervoor dat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. De katten zijn sociaal, ze genieten inmiddels voorzichtig van de aandacht die ze hier krijgen.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com