21 mei 2024

Zoetermeer – “Geen eerlijke voorwaarden bij zonnepanelen”

Het zonnepanelenbedrijf Robisol pleit voor eerlijke voorwaarden voor consumenten die meer energie opwekken dan dat ze verbruiken.

Zonne-energie in woonwijken is gunstig, omdat productie en verbruik dicht bij elkaar liggen. Toch gebeurt het niet vaak dat er extra zonnepanelen op woningen worden geplaatst.

In de wijk Meerzicht in Zoetermeer is dat wel gebeurd. Hier zijn 214 woningen van zonnedaken zijn voorzien. Naast de energieproductie, zorgt deze oplossing voor een besparing op dakpannen en zinkwerk. Zo wordt de carbon footprint van de woningen extra verlaagd én ontstaat een fraai resultaat dat volgens de meeste bewoners mooier is dan dakpannen.

Sven Meijerink van Robisol geeft aan dat er wel blokkades zijn om dit soort oplossingen breed toe te passen. “Technisch en esthetisch heb je het beste resultaat als het hele dak wordt vervangen. Maar een nadeel is dat je vaak meer energie opwekt dan je zelf verbruikt. Die extra energie heeft geen waarde voor de aannemer en woningcorporatie.

De bewoner krijgt een vergoeding die lager is dan de vergoeding op zonneparken en als een grotere hoofdaansluiting benodigd is, betaalt hij per jaar ongeveer 400,- euro extra vastrecht. Bovendien wordt je met zonnepanelen, die dakpannen vervangen, extra benadeeld in de vorm van een ongunstige BTW aftrek. Het is vreemd dat je als burger wordt benadeeld als je extra CO2 wilt besparen of extra groene stroom wilt produceren.”

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com